Zakintos

Zakintos

Things to do - general

Zakintos je treće po veličini ostrvo u Jonskom moru. Prostire se na površini od 410 km2, a dužina obale iznosi oko 125 km.

Glavni proizvodi na Zakintosu su maslinovo ulje, grožđe, citrusi i brusnica. Na Zakintosu živi caretta caretta kornjača koja je ovde zaštićena vrsta.

Prema popisu iz 2005. ostrvo ima 41.472 stanovnika. Gustina naseljenosti je 102 stanovnika na 1 km2. Zakintos ima najbrži rast populacije u Grčkoj. Zaintos je takođe jedna od samo tri oblasti u Grčkoj u kojima je prirodni priraštaj veći u selima no u gradovima.

Info:

• Zakintos je udaljen od Beograda oko 1.200 km, a stiže se za oko 15 sati kolima ili autobusom.
• Cena rent-a-kara je oko 30 do 35 evra.
• Međunarodni aerodrom Dionisios Solomos povezuje Zakintos sa ostalim ostrvima i gradovima Grčke.

 

 

Country Grčka
Languages spoken grčki
Currency euro
Visa requirements ne

Sports and nature

Sports and nature Sa istočne strane ostrva pružaju se ravnice koje se lagano spuštaju u mirne zalive i peskovite plaže, dok se sa zapadne strane nalaze planine. Ostrvo je pretežno brdovito i ima dosta podzemnih voda, pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno, jednim delom od maslinjaka, vinograda i limunovog drveća, jednim delom od voćnjaka i žitarica, kao i brojnih šuma koje se spuštaju sve do mora. Klima je umerena, a prosečna letnja temperatura je 27 stepeni. Ovo prelepo ostrvo biraju turisti željni provoda u mestu Argasiju, ali i oni koji, pak, žele odmor u pravom smislu te reči, mogu da se odluče za Tcilivi. Temperature vode je oko 23 stepena.

Nightlife

Nightlife Ako ste u potrazi za letovalištem koje će vam ponuditi ne samo prelepe plaže već i uzbudljiv noćni život, Zakintos je pravo mesto za vas.

Culture and history

Culture & history Ostrvo Zakintos je dobilo ime po sinu čuvenog Dardanusa koji je prema grčkoj mitologiji bio Zevsov sin. O Dardanusovom sinu kao prvom doseljeniku na Zakintos govori Homer u Ilijadi i Odiseji. Prema ovom izvoru, Zakintos i njegovi ljudi su na ostrvo došli između 1500. i 1600.g.pne. Arheološka iskopavanja ukazuju na naseljenost ostrva u neolitu. Zakintos je kao i ostala Jonska ostrva šest vekova bio pod venecijanskom vladavinom (od 1194. do 1797.). S obzirom na to razumljiv je i veliki uticaj venecijanske kulture. Mnogi bogati Zakinćani su slali svoju decu u Italiju na obrazovanje. Jedan od njih je i veliki grčki pesnik Dionisos Solomos. Za vreme Drugog svetskog rata gradonačelnik Karer i sveštenik Hrisostomos su postali čuveni po tome što su odbili da predaju nacistima Jevreje sa ostrva. Sve Jevreje su sakrili, te su svi oni preživeli rat posle kojeg su se odselili u Izrael ili u Atinu. Ostrvo Zakintos je 1953. godine doživelo seriju od 4 razorna zemljotresa od kojih je najjači merio 7.3 stepena Rihterove skale. Skoro sve je uništeno, a jedine preživele zgrade su bile Dionisiosova crkva, crkva Sv. Nikole i Nacionalna banka. Godine 2006. ostrvo je doživelo još dužu seriju jakih zemljotresa magnituda između 5.4 i 5.9 stepena Rihterove skale.

Hotel Diana Palace

Hotel se nalazi u širem centru Argassi-a, na oko 250 m Detaljnije

Upit

Chryssi Akti Paradise

Hotelski kompleks koji se sastoji iz dva objekta, nalazi Detaljnije

Upit

Hotel Family Inn

Hotel se nalazi se na oko 200 m od plaze, u širem Detaljnije

Upit

Hotel Ikaros

Ovaj hotel se nalazi u širem centru Laganasa, na oko Detaljnije

Upit

Vila Kaktus

Lokacija: Nalazi se na oko 300 metara od centra Detaljnije

Upit

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.