Zlatar

Zlatar

Things to do - general

Planina Zlatar spada u celinu Starovlaško-raških planina, dužine 22 i širine 12 kilometara prostire se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Golo brdo sa 1627 metara nadmorske visine. Guste šume, mirisne livade i proplanci, živopisna sela, umerena klima čine je jednom od najlepših planina u Srbiji i značajno turičkom regijom pogodnom za sve vrste turizma (seoski, sportsko-rekreativni, zdravstveno-lečilišni, izletnički, ekskurzivni, lovni i ribolovni).

Deset kilometara od Nove Varoši na Zlataru se nalazi i specijalni rezervat prirode “Uvac”. Izgradnjom tri brane dolina reke Uvac je potopljena i formirana su tri jezera: Uvačko (Sjeničko), Zlatarsko (Kokin brod) i Radoinjsko. Uvačko jezero je dugačko oko 27 kilometara a duboko 108 metara. Na njemu se nalazi vidikovac “Molitva” sa kog je pogled na kanjon najlepši. U čistim vodama jezera ima 11 vrsta riba: klen, šaran, skobalj, potočna i jezerska pastrmka, mrena, mladica…

Najveće atrakcije jezera su beloglavi supovi, menandri, pećine, kao i mogućnost splavarenja i vožnje brodom.

Uvački pećinski sistem sa ukupnom dužinom od 6185 metara je jedan od najdužih pećinskih sistema u Srbiji. Sastoji se od Ušačke i Ledene pećine i jedne jame, obe su bogate pećinskim nakitom.

Simbol Uvca je beloglavi sup (Gyps fulvus) vrsta orla lešinara koja je u našim krajevima bila pred izumiranjem, 1990. godine bilo je samo sedam jedinki, čiji je broj danas narastao na trista što čini koliniju ovih ptica jednom od najvećih u Evropi.

 

Country Srbija
Languages spoken srpski
Currency dinar
Visa requirements ne

Sports and nature

Sports and nature Zbog svojih prirodnih odlika i lekovitih svojstava vazduha (specifičnog ukrštanja tri vazdušne struje) Zlatar je 2006. godine uredbom vlade Srbije proglašen vazdušnom banjom. Na jednom od njegovih visova nalazi se i specijalna bolnica "Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardio-vaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska". Pored srčanih bolesnika, ovde se leče i oboleli od anemije, hipertezije i bronhitisa. Njegove blage padine pružaju izvrsne uslove za zimske sportove. Gostima su u zimskom periodu na raspolaganju tri ski staze. Najbliža "Brvnari" (50 metara) je staza od 800 metara sa ski liftom dužine 420 metara, staza "Briježđa" od 1000 metara sa žičarom četvorosedešnicom i dečija staza kod hotela "Centar", uz mogućnost iznajmljivanja ski opreme i časova skijanja, a tokom leta trim staze, sportski tereni i dečije igralište. 

Culture and history

Zlatar nije poznat samo po prirodnim lepotama nego i po kulturno-istorijskim znamenitostima. U blizni se nalazi manastir Mileševa kod Prijepolja, manastir Davidovica u Brodarevu, manatir Banja u Priboju, crkve brvnare u selu Kućani i Radijevići i manastir Dubnica u Božetićima.

Unfortunately there are no hotels at this location at the moment.

Kuća za odmor

Kuca se nalazi na Uvackom jezeru,u blizini Nove Varosi,u Detaljnije

Upit

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.